Send me a FREE trial issue Plus a FREE gift
Old-House Online » Old-House Tips, Restoration Stories, & More » Kitchens & Baths » Old-House Kitchens » A Light-Filled Kitchen Remodel

A Light-Filled Kitchen Remodel

Architect Sandra Vitzthum creates a new light-filled kitchen and family room for an old house in Vermont.
By Nancy E. Berry | Photos by Eric Roth

    The farmhouse kitchen sink looks into the light-filled family room.

    The farmhouse kitchen sink looks into the light-filled family room.

    On the ancient post road to Montreal sits one of Montpelier’s oldest houses, an 1800s Cape with hints of Greek Revival flourishes. The original structure is in pristine condition. Two large rooms off to each side of a center stair hall provide ample light through antique window openings. In the more recent past, the home was expanded by 1,000 square feet to accommodate modern amenities—a den and garage in 1950 and an “Olde German style” family room in the 1970s. These new spaces, tacked onto the back and side of the house, took away the dining room’s sole source of natural light.

    Paulette Fiorentino-Robinson and Steve Robinson had thought of moving from the old Cape, they disliked the additions so much. They approached architect Sandra Vitzthum, a third-generation Vermont native with a great sensibility for creating thoughtful new spaces on older structures, to redesign the rooms. “These really were ill-conceived spaces,” says Vitzthum of the 20th-century additions. “They seriously compromised the original house.”

    The couple wanted the interiors to connect more cohesively to each other as well as to the gardens and pool. “The house needed a mudroom, more kitchen storage, and a dining area that didn’t feel like a dark cave,” says Vitzthum. She set about planning the new design within the existing footprint of the mid-century additions. Paulette wanted an open airy floor plan filled with natural light. She also wanted to keep a traditional look to the rooms to honor the age of the original structure.

    The kitchen dish cupboard has glass cabinets as well as glass at the back of the shelf to allow for more light through the pantry skylights.

    The kitchen dish cupboard has glass cabinets as well as glass at the back of the shelf to allow for more light through the pantry skylights.

    “It was like putting a 3-D jigsaw puzzle together,” says Vitzthum in regard to creating new spaces that would work for twenty-first-century living. Vitzthum began her layout by relocating the new kitchen to where the dark dining room used to be. The original space had 7’6″ ceilings and no windows, making the room dark and gloomy and not a place Paulette wanted to entertain. It took a bit of convincing on Vitzthum’s part to get Paulette to agree to the new kitchen in this placement because of the room’s dark stigma.

    A stairwell in the dish and storage pantry leads to a laundry room.

    A stairwell in the dish and storage pantry leads to a laundry room.

    Vitzthum explained that this was a central location, and she wanted to bring the kitchen back to the heart of the home. To open the spaces up to one another, and to the light, Vitzthum took down walls between the old dining space, den, and family room. “You can stand at any point in the new plan and look through to the other spaces and even outdoors,” says Vitzthum. The low ceilings were removed to expose beams and offer a lofty atmosphere. “We took the rooms down to the studs and rebuilt all the floors so they would be level,” says Vitzthum. The airy structure is articulated with posts and beams that provide visual transitions between the different rooms.

    Paulette and Steve love to entertain, so the kitchen had to be not only functional, but also comfortable and aesthetically pleasing. Vitzthum created ample workspace by incorporating a center island as well as two additional serving peninsulas between the dining room and family room. The counters also act as dividers between the spaces. An old powder room was converted into a dish pantry with open shelving for additional storage space. And to further the transparent feel in the kitchen, the kitchen shelving has two-sided glass cabinets that look through to the new pantry where the cellar stair wall used to be.

    Appliances are tucked into the north wall of the kitchen. Vitzthum kept original beams exposed to pay homage to the home’s age.

    Appliances are tucked into the north wall of the kitchen. Vitzthum kept original beams exposed to pay homage to the home’s age.

    The north wall of the kitchen houses a Sub-Zero fridge behind a custom panel door and two wall ovens. The stove is located in the island; under-counter island drawers hold pots and pans. The cabinets are traditionally inspired, with Vitzthum’s signature substantial bracket detailing. Vitzthum often designs cupboards with open shelving reminiscent of freestanding furniture into her designs. “These tricks can really give a kitchen an older feel,” she says. The demolition revealed the Cape’s original post and beam home frame, which Vitzthum kept exposed for an added sense of age.

    Not only were walls taken down and windows added, but skylights also were introduced to the pantry to offer more natural light. To further brighten the space, the color palette was kept light and ethereal. The floors, a unifying element throughout the new space, are blond maple; countertops are pale green granite; and upper cabinets are painted white, while the lower cabinets are white with a touch of greenish blue. The ceiling is also painted a creamy white with a touch of pink. “Pink helps create peace and harmony within the space,” notes Vitzthum. The walls throughout the kitchen, pantry, and family room are also painted white, completing the ethereal look.

    The dining room is now where an old 1950s addition used to be. The windows overlook the terrace and gardens.

    The dining room is now where an old 1950s addition used to be. The windows overlook the terrace and gardens.

    A dining room takes the place of the 1950s den, and opens up onto the terrace and gardens. Two windows were added on the north side of the room for additional light. The family room now has three south-facing windows overlooking the pool. Vitzthum added beadboard to the cathedral ceiling for texture in the family room. She also had the chimney rebuilt and resurfaced. Again, additional windows next to the fireplace were added to wash the space in light. Vitzthum incorporated bookshelves and a window seat into the space, as well as a state-of-the-art audio and sound system concealed in the walls. For more energy-efficient rooms, she also specified radiant floors and super-insulated the walls to R-40 and the roof to R-60.

    “You can achieve just as much light, utility, and beauty in a traditional design as you can in a modern design,” Vitzthum points out. And the addition to this old Cape proves just how well it can be done.

    Published in: New Old House Fall/Winter 2011

    { 2 comments }

    Barbara November 18, 2011 at 1:22 pm

    do you know the dimensions of the “light filled kitchen’ and the paint that was used/ It is exactly what I am looking for in my old house remodel

    Sue March 12, 2016 at 2:59 pm

    Would like to see overhead view and demensions of the total area



    Get your FREE Trial Issue of Old House Journal and 2 FREE gifts.
    Yes! Please send me a FREE trial issue of Old House Journal and 2 FREE gifts.
    If I like it and decide to continue, I'll get 7 more issues (8 in all) for just $24.95, a savings of 48%. If for any reason I decide not to continue,
    I'll write cancel on the invoice and owe nothing. The Free Trial Issue is mine to keep, no matter what.
     
     Full Name:
     Address 1:
     Address 2:
     City:
     State:
     Zip Code:
     Email (req):
     
    Offer valid in US only.
    Click here for Canada or here for international subscriptions

    Products & ServicesHouse ToursHistoric PlacesHouse StylesOldHouseOnline.comMagazine
    Architectual ElementsKitchen & BathsHistoric HotelsArchitectural TermsRepairs & How ToSubscribe to Old-House Journal
    BathsInterior & DécorHistoric NeighborhoodsAmerican FoursquareFree NewslettersBack Issues
    Ceilings & WallsGardens & ExteriorsHouse MuseumsBungalowSubscribe to Arts & Crafts HomesDigital Editions
    Doors & WindowsColonial RevivalOld House CommunityAdvertise
    Exterior Products & LandscapeGothicAbout Us 
    FlooringQueen AnneContact Us 
    FurnitureVictorianPrivacy Policy
    HardwareLand for Sale
    Heating & CoolingSite Map
    Home Décor
    Kitchens
    Period Lighting
    Real Estate
    Repair & Restoration
    Roofing & Siding
    Tools & Equipment

    EXPLORE OUR HOME GROUP BRANDS:
     
    Designer Sourcw e bookHistoric Home Show Logo

    Copyright © 2011-2016 Old House Online