Send me a FREE trial issue Plus a FREE gift
Old-House Online » Old-House Tips, Restoration Stories, & More » House Tours » Uncovering a Historic Foursquare

Uncovering a Historic Foursquare

The restoration of a 1902 St. Paul Foursquare revealed a treasure trove of secrets that helped guide the project.
By Clare Martin | Photos by Susan Gilmore

    Although they purchased their Foursquare in St. Paul, Minnesota, in 1990, homeowners Bill and Muriel Anderson didn't make any interior-design changes until their son's wedding was approaching in 2006.

    Although they purchased their Foursquare in St. Paul, Minnesota, in 1990, homeowners Bill and Muriel Anderson didn't make any interior-design changes until their son's wedding was approaching in 2006.

    Before Bill and Muriel Anderson even purchased their St. Paul home, they knew a major renovation was in the cards. The couple’s son uses a wheelchair, so they sought out a home they could retrofit for accessibility.

    The 1902 Foursquare, with its large rooms and spacious hallways, was the perfect candidate. The Andersons converted a two-story porch on the rear of the home to an elevator shaft, retrofitted the bathrooms, and updated the heating and electrical systems. But after 16 years in the house, they still hadn’t gotten around to tackling the biggest project of all: Restoring the appearance of the living room, parlor, dining room, and foyer, where many original architectural details had either been removed or painted over. “It was too large a project for us to think about,” Muriel admits. “The others were much smaller spaces.”

    But when their son decided to have his wedding in the house, the Andersons knew they couldn’t put off the work any longer. To help them get a handle on the project, they brought in David Heide of David Heide Design Studio, an architectural design firm that specializes in historic restorations, including several homes in the Andersons’ neighborhood.

    The first order of business: Stripping layers of white paint off of the home’s ample woodwork, which Bill estimates had first been covered sometime in the 1920s. As the paint came off, new information about the house’s original features was revealed. “We did a little investigative demolition while removing the paint to see what we were up against,” says David. “That’s when we began to realize that some things had been changed. We started to take out pieces we knew weren’t original to the building to understand what was left.”

    Among the items removed was a plywood box that had been inserted into an opening between the parlor and the staircase. After the DHD team had stripped some paint off of the surrounding woodwork, they noticed a nailing pattern—evidence that an intricate screen had once appeared inside the opening. Using this pattern as a guide, DHD borrowed details from the stair balusters to re-create the screen. “We had no idea what it originally looked like,” says Bill. “It was all conjecture,” David agrees. “We just played with the geometry of the screen.”

    The screen between the staircase and the parlor had been ripped out, and the space filled in with a painted plywood box; once that was gone and some of the paint was removed from the woodwork, the nailing pattern for the screen was visible, allowing the team from DHD Studio to reimagine an intricate replacement.

    The screen between the staircase and the parlor had been ripped out, and the space filled in with a painted plywood box; once that was gone and some of the paint was removed from the woodwork, the nailing pattern for the screen was visible, allowing the team from DHD Studio to reimagine an intricate replacement.

    They took a similar approach with the fireplace surround in the living room—an equally surprising discovery unearthed during the paint removal. “As we did more test-stripping, we realized that the fireplace surround wasn’t quarter-sawn oak, like the woodwork in the rest of the room,” David says, which was the team’s first clue that the surround wasn’t original to the house. Confirmation came after they removed the room’s painted wallcovering, which revealed the ghost of the original overmantel on the wall. Once again, they augmented this limited information with details pulled from the staircase and other original millwork to create a new fireplace surround.

    At first, Bill and Muriel weren’t entirely sold on the new elements. “The screen seemed so large,” explains Bill, “but David said, ‘Once it’s in place, it will look like it should have been there all along.’ ” Muriel’s concerns about the fireplace surround were also allayed once she saw it in context. “I thought the mantel was absolutely humongous,” she says, “but once it was installed, it absolutely fit.”

    There was one new detail they loved immediately, however—the two sets of reproduction pocket doors separating the living room from the dining room and the foyer. The absence of the originals was also uncovered during the paint-stripping process. “We had no idea they had been there, but we really liked the idea of replacing them,” says Bill. The original track hardware was still intact, so David and his team copied the paneling details from doors elsewhere in the house to make two new sets of doors, then fitted them with heavy-duty hangers sturdy enough to handle their hefty weight. When one door refused to stay open because the house’s settling had shifted the door opening (and original track) substantially out of plumb, David’s team opened a small hole in the wall and shimmed the track to make it level.

    After stripping paint off of the woodwork in the dining room, it became apparent that the oak paneling on one wall had been replaced with birch. Installing new oak paneling would have added thousands of dollars to the project's bottom line, so Bob Chickey of RCP Fine Finish suggested painting a faux wood grain on the birch paneling to make it match the oak.

    After stripping paint off of the woodwork in the dining room, it became apparent that the oak paneling on one wall had been replaced with birch. Installing new oak paneling would have added thousands of dollars to the project's bottom line, so Bob Chickey of RCP Fine Finish suggested painting a faux wood grain on the birch paneling to make it match the oak.

    Once the architectural details had been restored, David set out on a search for decorative items to complement the home’s new appearance. Merging Craftsman and Victorian influences, he outfitted antique light fixtures with new art-glass shades, and paired faithful reproduction furniture with reupholstered antiques that Bill and Muriel already owned. “In old houses, the overall aesthetic should be more of an assemblage of things,” David explains. “It adds richness.”

    He also hired artist Amy Miller of Trimbelle River Studios to create a subtle stencil on the foyer ceiling and on the frieze in the parlor, dining, and living rooms, culminating in a Swedish quote above the fireplace that translates to “No house is so large that you don’t need good neighbors”—a tribute to the couple’s Scandinavian heritage.

    Even though the restoration work exposed many of the house’s secrets, Bill and Muriel added a few surreptitious touches sure to delight future owners. Before the mirror over the mantel was fitted into the surround, the entire restoration team signed their names on the wall behind it. Bill and Muriel also created a time capsule, which they inserted into the newel post on the stairs. Given the effort it took to reverse the damage done by previous owners, Bill and Muriel left a warning for future inhabitants of their house: “Inside the time capsule is a curse,” says Bill. “It condemns anyone who paints the woodwork to be soaked in paint stripper!”

    Published in: Old-House Journal May/June 2009



    Get your FREE Trial Issue of Old House Journal and 2 FREE gifts.
    Yes! Please send me a FREE trial issue of Old House Journal and 2 FREE gifts.
    If I like it and decide to continue, I'll get 7 more issues (8 in all) for just $24.95, a savings of 48%. If for any reason I decide not to continue,
    I'll write cancel on the invoice and owe nothing. The Free Trial Issue is mine to keep, no matter what.
     
     Full Name:
     Address 1:
     Address 2:
     City:
     State:
     Zip Code:
     Email (req):
     
    Offer valid in US only.
    Click here for Canada or here for international subscriptions

    Products & ServicesHouse ToursHistoric PlacesHouse StylesOldHouseOnline.comMagazine
    Architectual ElementsKitchen & BathsHistoric HotelsArchitectural TermsRepairs & How ToSubscribe to Old-House Journal
    BathsInterior & DécorHistoric NeighborhoodsAmerican FoursquareFree NewslettersBack Issues
    Ceilings & WallsGardens & ExteriorsHouse MuseumsBungalowSubscribe to Arts & Crafts HomesDigital Editions
    Doors & WindowsColonial RevivalOld House CommunityAdvertise
    Exterior Products & LandscapeGothicAbout Us 
    FlooringQueen AnneContact Us 
    FurnitureVictorianPrivacy Policy
    HardwareLand for Sale
    Heating & CoolingSite Map
    Home Décor
    Kitchens
    Period Lighting
    Real Estate
    Repair & Restoration
    Roofing & Siding
    Tools & Equipment

    EXPLORE OUR HOME GROUP BRANDS:
     
    Designer Sourcw e bookHistoric Home Show Logo

    Copyright © 2011-2016 Old House Online